TPE-Rubber

Rubber is een onmisbaar materiaal in ons dagelijks leven. Of het nu in je auto zit, in je huis, of in diverse industriële toepassingen, de elastische polymeer die terugveert na te zijn uitgerekt, heeft talloze toepassingen. Ondanks zijn veelzijdigheid, komt er één groot nadeel bij kijken: rubber is bijna niet te hergebruiken. Dit betekent dat versleten rubberen autobanden vaak eindigen als gewichten bovenop dekzeilen, of simpelweg in een verbrandingsoven.

De levenscyclus van rubber

Het grootste deel van versleten rubber wordt vermalen tot granulaat in fabrieken. Dit granulaat vindt zijn weg naar sportvelden, waar het wordt gebruikt als ondergrond, of het wordt samengeperst om matten voor speelpleinen te maken. Ook wordt het gemengd in nieuwe banden, wat enigszins de cirkel van hergebruik sluit, maar niet volledig. Deze processen zijn echter niet altijd even milieuvriendelijk.

De oplossing: TPE Rubber

Alman Rubber heeft daarom gekozen om de meeste van zijn profielen uit TPE-rubber te maken. TPE staat voor Thermoplastisch Elastomeer, een type rubber dat uitstekend te recyclen is. Dit betekent dat er in het extrusieproces geen afval geproduceerd wordt, wat een groot milieuvriendelijk voordeel is ten opzichte van traditionele rubber soorten.

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid

TPE-rubber biedt niet alleen recycleerbaarheid, maar is ook veel milieuvriendelijker. Een ander bijkomend voordeel is dat er in de TPE-compound stabilisatoren zijn toegevoegd die het materiaal goed UV-bestendig maken. Dit verhoogt de toepasbaarheid op plaatsen waar een lange levensduur gewenst is, zoals in buiteninstallaties.

Toekomstige ontwikkelingen

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rubbercompounds zijn veelbelovend. Het is nu mogelijk om compounds te maken met behulp van gerecyclede circulaire grondstoffen en bio-based hernieuwbare grondstoffen. Deze innovaties dragen bij aan een duurzamere toekomst en helpen ons te werken aan een betere wereld voor de volgende generatie.

Conclusie

Rubber is een essentieel materiaal met veel toepassingen, maar de milieu-impact van traditioneel rubber is zorgwekkend. Door over te stappen op TPE-rubber en gebruik te maken van gerecyclede en hernieuwbare grondstoffen, kunnen we de negatieve impact op het milieu drastisch verminderen. Alman Rubber loopt hierin voorop en laat zien dat duurzaamheid en innovatie hand in hand kunnen gaan. Dit is de weg vooruit naar een groenere en duurzamere toekomst.