Vormwerk

Vormwerk

Met vormwerk bedoelen wij producten die in een matrijs worden gemaakt. Voor deze rubber producten kan, afhankelijk van uw toepassing en eisen, uit vele soorten rubber een keuze gemaakt worden zoals NR/SBR, natuurrubber, Silicone rubber, NBR, Viton, Polyurethaan, LSR.

Voor een rubber product is vaak een matrijs nodig is. Wij bieden u de mogelijkheid om een enkel stuks via rapid prototyping in gelijkwaardig rubber materiaal te maken om voor u in een definitieve matrijs investeert het product te kunnen testen. Dat scheelt in de kosten van het maken van een matrijs die misschien later weer aangepast zou moeten worden.

Voor de productie van een rubberproduct zijn er diverse methodes mogelijk.

Compressionmolding:

Bij compressionmolding wordt het rubbermengsel in een verwarmde matrijs geplaatst, waarna de matrijs in een pers onder druk wordt gesloten. Door compressie wordt het rubber in de gewenste vorm geperst. Na het uitharden onder druk en hoge temperatuur wordt het gevormde rubberproduct uit de mal verwijderd. Dit proces is geschikt voor eenvoudige vormen en kleine tot middelgrote productieseries.

Injection moulding (spuitgieten)

Bij spuitgieten wordt het rubbermengsel eerst verhit en dan onder druk in een gesloten matrijs gespoten. Door de druk van het injecteren neemt het rubber compound de vorm van de matrijs aan en  kan dan uitharden. Dit proces is geschikt voor de productie van complexe en gedetailleerde onderdelen en wordt vaak gebruikt voor grotere productievolumes.

Transfermoulding

Transfermolding combineert de methodes van compressionmolding en spuitgieten. Het rubbermengsel wordt in een kamer boven de matrijs geplaatst wordt dan onder druk in de gesloten mal geperst. Deze methode is geschikt voor de productie van complexe onderdelen en kan worden toegepast op zowel kleine als grote productieseries.

LSR (Vloeibare Siliconen Rubber)

LSR-molding is een methode van producten maken van vloeibaar siliconenrubber. Het proces omvat het injecteren van vloeibaar siliconen rubber onder hoge druk in een matrijs, waar het uithardt en zo de gewenste vorm aanneemt. Dit wordt vaak gebruikt voor producten zoals siliconenafdichtingen, medische producten en consumentenproducten. Dit materiaal kan geheel doorzichtig gemaakt worden.

De keuze tussen de verschillende productie methodes van rubber vormwerk hangt af van de complexiteit van de vorm, het aantal te produceren artikelen en de eigenschappen van het eindproduct.

Bij diverse methodes is het mogelijk een metalen deel mee te vulkaniseren. Het metaal word voorbewerkt op de plaats waar het rubber gehecht moet worden omdat dit geheel vetvrij moet zijn en wordt daarna chemisch behandeld. Niet alle rubbersoorten zijn geschikt voor hechting aan metaal en niet alle soorten metaal zijn geschikt om gehecht te worden aan rubber.

Wij ontvangen graag uw tekening voor uw rubber product in een PDF, DXF, CadCam of IGS formaat. Heeft u geen mogelijkheid de tekening digitaal aan te leveren, dan verzorgen wij die graag in samenwerking met u. Uiteraard is het ook mogelijk dat u een monster opstuurt van het door u gewenste product, dan maken wij de tekening.