Rubber wordt ingezet in allerlei werkomgevingen: van scheepsbouw tot luchtvaart en van voedingsindustrie tot machinebouw. De bestendigheid van rubber is afhankelijk van de soort rubber. Denk aan de omgang met zuren, chemicaliën, vetten, ozon, UV en hitte. Ook de doorlaatbaarheid van elektriciteit is een belangrijke factor om over na te denken. In deze blog vertellen we u alles over de geleidbaarheid van rubber.
Geleiders en isolatoren
Wanneer we spreken over materialen in combinatie met elektriciteit kennen we twee varianten: geleiders en isolatoren. Wanneer een materiaal elektriciteit doorlaat en een lage weerstand heeft noemen we dit een geleider. Voorbeelden hiervan zijn metalen zoals zilver, koper en aluminium. Het tegenovergestelde van een geleider is een isolator, dit materiaal laat elektriciteit niet makkelijk door. Rubber is een perfect voorbeeld van een isolator. Een eenvoudig voorbeeld is een ballon, deze kan wel statische elektriciteit maken, maar niet geleiden naar iets anders.
Voordelen rubber als isolator
Door deze isolerende eigenschap zien we het gebruik van rubber in veel werkomgevingen terugkomen. Denk aan ruimtes met elektronische apparaten, zoals fabrieken, de voedselindustrie of de gezondheidszorg. Hierbij is het belangrijk om statische elektriciteit te kunnen afvoeren. Een toepassing hiervan is een rubberen vloer. Zo beschermt u werknemers tegen schokken en ook apparaten lopen geen schade op door de lading elektriciteit. Andere veelvoorkomende toepassingen zijn rubber handschonen en zolen gemaakt van rubber.
Vragen over rubber?
Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over de eigenschappen van rubber? We helpen u graag met persoonlijk advies bij al uw vragen. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met onze adviseurs, door te bellen naar +31 (0) 321-330 034 of mail naar [email protected].